Art. 42 alin. (3) din Decretul nr. 195/2020 dispune ca, în cauzele considerate ca fiind de o urgență deosebită și care se soluționează pe durata stării de urgență, instanțele judecătorești să ia măsurile necesare pentru desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință.

De curând a fost realizată prima simulare a desfășurării unui proces exclusiv printr-o platformă online[1]. Tot de curând, Tribunalul București a lansat secțiunea Videoconferință, prin care părțile pot participa la ședința de judecată prin videoconferință, în baza acordului lor[2].

Evident, acestea reprezintă o serie de măsuri adoptate ca răspuns față de situația delicată pe care o traversăm în prezent și contribuie la fluidizarea actului de justiție, astfel încât ele trebuie salutate.

Starea de urgență, însă, este o situație excepțională, în care devin aplicabile reguli cu totul particulare, pe care le întâlnim mai degrabă în întrebările de la examene, decât în practica de zi cu zi. Ca atare, cred că este legitim să ne imaginăm că, într-un viitor cât mai apropiat, starea de urgență va înceta și regulile de drept comun își vor relua locul de cinste în orânduirea sistemului nostru de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi toate articolele:

Copyright © 2021 - Verjel Tănasă & Asociații - Societate Civilă de Avocați